
Middag
Meksikansk mat skal jo være sterkt, men for dere som sliter med gallen, må vi dempe det sterke litt ned. Her må hver og en smake til hva en tåler med tanke på hvor sterk du vil ha den.
Pr. porsjon ca:
kcal: 430
Protein: 38 g
Karbohydrater: 44 g
fett: 8 g
Vintergryte
Ingenting er som en varm god suppe når vinteren er utenfor døren.
Per porsjon
Kcal: 360
Karbohydrater: 38 g
Proteiner: 31 g
Fett : 9, 35 g ( uten olivenolje: 4,4 g)
Jeg har laget både karbonade og burgere som er lagt ut på denne siden, men det er så ufattelig mange forskjellige indigridder vi kan ha i karbonaden. Her har jeg brukt revet gulrot, den gjør karbonaden enda mer saftig. Nå har jeg også tatt i bruk min airfryer, som gjør karbonaden skikkelig saftig og god. For dere som vil kan de også steke den i en panne.
Kcal: 376
Protein: 41 g
Karbohydrater: 14 g
Fett: 14 g
Hver gang jeg lager kjøttkaker tenker jeg på min mor, som laget så gode kjøttkaker. De var grove og fikk den deilige smaken av ingefær. Ingefær i kjøttkakene har jeg med videre, men ellers kan jeg variere hva som er i dem. Disse kakene er nesten det samme som min mor laget. Det eneste som er forskjellen, er at hun brukte hvetemel, jeg griljermel.
Her steker jeg kjøttkakene i airfryer, de blir saftige og gode.
Kcal: 259
Protein: 31 g
Karbohydrater: 10 g
Fett: 13 g
(Utregnet pr, porsjon og kun av kjøttkakene, tilbehør kommer i tillegg)
Da jeg var ung, hadde vi ofte hvalbiff på grunn av at det var billig kjøtt. I dag er det dyrt og blitt en delikatesse. Det er mange måter å tilberede hvalbiff på. Her har jeg stekt det i pannen som biff stroganoff med paprika, sopp og løk. Hvalkjøtt er et magert kjøtt som består av ca 2 gram fett pr. 100 gram. Det fettestoffet som er i hvalbiff er sunt omega 3 fettsyrer. som DHA og EPA.
De fleste bruker helstekt kalkun til nyttårsaften, Det er også en fin festmiddag ellers i året. Det er ikke så mye jobb og tilbredt helstekt kalkun, men det tar noen timer. Når du først har fått den i ovnen, går det meste av seg selv. Serveres med en god hjemmelaget saus, perlepotet og rosenkål. Nyt!
Det er enkelt å lage en god hamburger. Du kan bruke både fisk, kjøtt, kylling eller lage den plantbasert. Her har jeg laget den av kylling og brukt gurkemeie. Gurkemeie er fint å bruke på grunn av at den har en betennelsesdempende virkning.
Til tilbehør har jeg rødløk, tomater, sylteagurk og salatblader. Samt at jeg har laget en Coleslaw som smaker fortreffelig til en hamburger.
Når høststormene kommer er det godt med en god varm suppe eller lapskaus. Jeg har kalt den for brun lapskaus, men den blir nok litt mørk rød på grunn av rødbetene. En klassisk lapskaus med en liten vri. De aller fleste er laget med okse eller svinekjøtt. Denne er laget av kylling, for å få den kraften en lapskaus er verd, har jeg brukt oksekraft for å få en kraftigere smak enn det kun kyllingen gir.
En burger trenger ikke bestå av kjøtt, prøv denne med fisk. Den er sunnere og inneholder lite fett. Jeg har kjøpt ferdig stekt burger fra Fiskeriet. Det kommer også en oppskrift der jeg lager fra bunnen av. Jeg har også brukt ferdig hvit saus fra Toro, da den inneholder lite fett.
En form med mild og rund smak, som passer til de fleste og så til barn. Det er en enkel og rask rett og lage. Den kan forberedes dagen i forveien. Ved å legge alt i formen, unntatt kyllingen. Legg over plast slik at ikke grønnsakene tørker inn. Og vips så er det bare kylling og cottage cheese blandingen som trengs å lage samme dagen.
I denne retten har jeg hatt fokus på det søte. Det er så en ikke trenger noe dessert etter at en har spist kylling med nektarin. Fordi det er ikke bare nektarinen som er søtt, dadlene og søtpoteter gjør også sitt til og fremheve sødmen..
Her tar man det man har i kjøleskapet, helt topp hvis en har rester fra middagen fra dagen i forveien.
Har man ingen rester men har lyst til og lage pytt i pannen så kommer det tips her som man kan bruke. Men husk å alltid starte med grønnsakene som tar lengst steketid.
De heter lunsjkaker, men gjerne har de både til middag og turmat. Men en ting er i hvert fall sikkert, både skolebarn og barnehagebarn blir glade for og finne disse lunsjkakene i matboksen sin. Det er også en fin måte å få barna til og spise litt mer grønnsaker.
Karbonadedeig er faktisk mindre fett enn kyllingpølser. Den inneholder 5 g per. 100 g, mens kyllingpølser er 9 g pr 100 g.
Vær obs så dere ikke tar med kjøttdeig hjem, det kan inneholde hele 14 % fett.
En fyldig gulrotsuppe kan serveres som forrett eller hovedrett. Som forrett, kan suppen serveres i sin enkelhet med brødkrutonger som toppes på suppen ved servering. Til hovedrett kan en toppe suppen med mere, som sopp, kylling, hvit fisk og scampi, eller hva det måtte ønskes.
Gulrotsuppe med sopp og kylling
Pr. porsjon:
Kcal: 270
Protein: 33 g
Karbohydrater: 11 g
Fett: 8 g
Usikker på hva dere skal ha til søndagsmiddag? Prøv denne. En god rett med smak av karri. En saus/dipp med lite fett. Den er laget av gresk yoghurt naturell og inneholder kun 2 g fett pr 100 g. Til søtning bruker jeg lynghonning og den setter en spiss smak på dippen.
Hvit fisk kan en ha både til hverdags og til fest. Det beste resultatet får en hvis en enten baker den i oven eller damper den i vann. Men, vær forsiktig så den ikke blir dampet elle bakt for lenge, da kan den bli tørr.

Kjøttrull med egg passer fint både til middag og som pålegg. Hvis pålegg? la den avkjøles og del den i skiver. Til middag er det godt med grønnsaker og poteter til, samt en god saus. For å begrense fettinnholdet i sausen, kan det være lurt og bruke ferdig kjøpt saus, der det er lite fettinnhold. Slik som Toro kjøttkakesaus.
Kom mai du skjønne milde og grillsesongen med den.
Grillet kylling er en lett rett som passer fint en sommerdag. Det som passer til, er grillet grønnsaker. Bruk de grønnsakene som en har i kjøleskapet, eller sesongens grønnsaker. Med noen av grønnsakene kommer sødmen godt frem, ved grilling.

Wok er en sunn og rask middag i en travel hverdag. En trenger ikke en wokpanne for å lage wok. De fleste har en stor stekepanne, og det holder i massevis. Til wok passer både ris og nudler og noen velger kun å spise wok uten ris og nudler. Wok stekes på høy varme, så en må passe på og riste pannen eller konstant røre, så det ikke blir svidd.
Da jeg vokste opp brukte min mor å lage fiskekaker av lyr. Men den er en velsmakende fisk om den tilberedes uten å forvelle den. Den passer fint til både å stekes og ovnsbakes i folie.
Spise lyr eller annen hvit fisk regelmessig, på grunn av at det er en god kilde til jod.
Nudelsuppe er en suppe med nudler og andre ingredienser servert i en lett buljong. Nudelsuppe er en vanlig rett i Øst-Asia, Sørøst-Asia og Himalaya-statene i Sør-Asia. Det brukes ulike typer nudler, som risnudler, hvetenudler og eggnudler.
Nudelsuppe er en rett som du kan lage på under 20 minutter. Den er kraftig og fyldig på smak. Jeg tilsetter ikke noe ekstra salt, på grunn av at både soyasausen og oyster sausen er salt nok salt i seg selv.
Ryddet litt i fryseren min her om dagen og der fant jeg noen stykker med kveite, disse må brukes opp. Fant ut at jeg ville dampe den i ovnen. Dette var en mandag, før jeg skulle handle igjen. ( Jeg prøver å handle en dag i uka). Her var det bare å bruke opp restene av de grønnsakene jeg hadde igjen.
Chili con carne forbinder vi med en litt sterk rett, Noen av dere som sliter med gallesteinsanfall reagerer på sterk mat, så her må dere prøve dere frem med tanke på chili. I stedet for å bruke fersk chili i retten, bruk chilipulver eller chiliflak etter at dere har hatt retten på tallerkenen og prøv dere litt frem. Da får dere bedre kontroll på smaken.
Chicken tikka masala er en rett fra 1970 tallet og er en britisk-indisk rett. Selve retten betyr krydder blandet i kjøtt. En indisk kokk som bodde i Glasgow, hevder og ha funnet opp denne retten. Det etter at han fikk klager på en kyllingrett han hadde laget, var for tørr. Han laget en saus med yoghurt, fløte og krydder. Denne retten ble raskt populær over hele England.
Enkel og smaksrik kyllingrett. Kjekt med noe enkelt i en travel hverdag. En får forskjellige smaker av de serveringsklare kyllingfiletene. Jeg har laget retten med soltørket tomat og basilikum. Den har 1,4 g fett pr. 100 g.
I den ferdige preppa fløtegratinerte potetene er det 6 g fett pr 100 g.
Her må dere selv finne ut om dere tåler det, på grunn av gallen. Jeg reagerte ikke på den, men vi er forskjellige, så prøv dere frem.
Arbeidstid 15 min
Suppe passer godt i en vinterkveld, Denne er laget med bønner som inneholder mye fiber og proteiner og lite fett. Kikkerter inneholder 6 g pr 100 g. edamebønner 5 g pr 100 g
Her har jeg valgt og bruke fryst grønnsaker. Passer perfekt til en travel hverdag. Hvis du har glemt og tatt opp fisken på forhånd, legg den i kaldt vann i 15 - 20 minutter, så er det tint. (Husk at tykkere filetene er, lengre tid tar det)

Pasta bolognese er en god gammel rett som kommer opprinnelig fra Bologna i Italia.
Jeg har valgt og lage den med kylling, og hjemmelaget pastasaus. Jo lengre du koker pastasausen dess bedre blir den. Serveres med fersk pasta og dere kan drømme dere bort til en fortaugsrestaurant i Italia

Husker godt første gang jeg smakte gulasjsuppe, det var på en motorsykkeltur til Ungarn på 90 tallet. Etter den tid har det vært en av mine favorittretter. Det finnes mange forskjellige oppskrifter, og den lages opprinnelig med oksekjøtt.
Jeg har valgt og lage den med kyllingkjøtt, selvfølgelig, ettersom jeg har fokus på å ha så lite fett som mulig i mine rettene. Men, den ble like smaksrik.
En enkel hverdags-middag med kun tre ingredienser, kylling, sursøt saus og ris
Valgfri hvilken type ris dere vil velger, velg gjerne fulkornris. Dessverre var jeg tom for den type ris da jeg skulle lage denne retten.
I stedet for erterpurre har jeg brukt kikkerter, fint og varier litt og det passer godt sammen med rotgrønsaker og fisk. Dette er en enkel og rask middag som passer fint til hverdagsmat.

Noen dager er det greit og gjøre middagen enkel. Her kommer et enkelt tips som smaker godt. Retten er for 2 personer og er rask og tilberede.
Kyllingkjøttdeig, kan være litt smakløs, men hvis en krydrer godt blir den bra på smak. og kan godt erstattes med karbonadekjøttdeig. Jeg har brukt ferdig kjøttdeig kjøpt i butikk, men ingen problem og lage den selv. Bruk da kyllinglår og kverne den i en kjøttkværn.
Dampet kveite er luksusmat. Den blir skikkelig saftig ved å dampe den i en bambusdamper. Det en må være forsiktig med er at den ikke blir dampet for lenge, da kan den fort bi tørr.
Til tilbehør har jeg brukt agurksalat og syltet gulrot.

Kyllingfilet i airfryer blir et godt og saftig resultat. I denne oppskriften la jeg kyllingfilet i en marinade i 30 min før jeg stekte den i airfryer. Gjerne la fileten ligge lengre i marinaden, da trekkes den bedre inni kjøttet.

En salat kan en bruke til både lunsj og middag, Noe som jeg synes smaker godt på en salat er å drysse litt sitronppepper over.
Fiskesuppe er en mager rett, passer fint til de som må ha lite fett. De fleste fiskesupper er kremet, og da er det med fløte, for å redusere fettinnholdet laget jeg denne uten fett. Ta den fisken dere liker best unntatt fet fisk